ZIMOWY UŚMIECH DZIECKA 2014 krótkie podsumowanie

czwartek, 04 grudzień 2014. Wolontariat

Wolontariat działający przy Fundacji Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie w dniach 17-21 listopada 2014 roku już po raz szósty przeprowadził akcję „Zimowy Uśmiech Dziecka".

Głównym celem przyświecającym akcji Zimowy Uśmiech Dziecka jest wsparcie podopiecznych Fundacji „Dzieło Pomocy Dzieciom” w szczególnym okresie zimowo-świątecznym.

Tegoroczna edycja zbiórki cieszyła się dużym powodzeniem nie tylko pośród pracowników oraz studentów Uniwersytetu Ekonomicznego, ale także wśród dzieci, rodziców i grona pedagogicznego czterech placówek z terenu Krakowa (Niepublicznego Przedszkola Źródełko, Szkoły Podstawowej nr 31, Samorządowego Przedszkola nr 2, Samorządowego Przedszkola nr 138).

Chcąc odpowiedzieć na bieżące potrzeby dzieci wspieranych przez Fundację, gromadziliśmy głównie zimowe ubrania, takie jak ciepłe kurtki, spodnie, czapki, szaliki czy obuwie. Zwróciliśmy się również z prośbą o różnego rodzaju artykuły chemiczne oraz higieniczne (proszki i płyny do prania, mydła, pasty do zębów, szampony), a także przybory szkolno-papiernicze (bloki rysunkowe, papiery kolorowe, zeszyty, długopisy, kredki, pióra czy farby).

Niezwykłe zaangażowanie ze strony osób, które tak chętnie włączyły się w akcję „Zimowy Uśmiech Dziecka”, umożliwiło zebranie kilkunastu dużych worków z ubraniami i butami, a także kilku kartonów, pudeł i reklamówek z artykułami chemicznymi, higienicznymi i szkolnymi.

Wszystkim darczyńcom, których ofiarność i wrażliwość na los dzieci przyczyniły się do sukcesu akcji, pragniemy serdecznie i z głębi serca podziękować. Dzięki naszemu wspólnemu działaniu udało się wywołać radość i uśmiech na twarzach wielu milusińskich.

ZIMOWY UŚMIECH DZIECKA 2014

piątek, 14 listopad 2014. Wolontariat

Zapraszamy do wsparcia naszej akcji „Zimowy Uśmiech Dziecka"W dniach 17-21 listopada 2014 roku zbierać będziemy:

• ubrania zimowe dla dzieci w wieku 0-15 lat (czapki, szaliki, rękawiczki, kurtki, obuwie zimowe, ciepłe bluzy, spodnie),
  • artykuły higieniczne (szampony, mydła, kremy, pasty do zębów itp.),
  • artykuły chemiczne (proszki do prania, płyny do płukania, środki czystości itp.),
  • artykuły szkolne (zeszyty, bloki rysunkowe i techniczne, pióra, kredki, farby, papier kolorowy itp.).

Jeżeli wyrosłeś ze Swoich ubrań lub masz młodsze rodzeństwo albo dzieci, które nie potrzebuje już części ubranek i tylko zalegają one na dnie szafy, a są w dobrym stanie, nie wahaj się ani chwili - przynieś je na naszą zbiórkę do Fundacji Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie (budynek Dom Ogrodnika, poddasze, nad Sekretariatem Uczelni, pn.-pt. 9:00-16:00).

Możesz również poszukać u Siebie na półkach zbędnych artykułów papierniczych, które mogą zostać wykorzystane przez dzieci w ramach zajęć szkolnych lub plastycznych – też chętnie przyjmiemy.

plakat 17-21 listopada

Zimowy Uśmiech Dziecka 2012 - serdecznie dziękujemy!!!

wtorek, 13 listopad 2012. Grota2, Wolontariat

Serdecznie dziekujemy Wszystkim, którzy dołaczyli do naszej akcji
w dniach 10-14 grudnia 2012 roku i przyniesli podarunki (ubranka, artykułu higieniczne i szkolne) dla podobiecznych z Rajskiej.

Jak co roku, mogliśmy liczyc na Państwa wsparcie. Nasze przedsięwzięcie zakończyło się dużum sukcesem.

Dzięki ludziom dobrego serca udało nam się zebrać ponad dwadziescia dużych worków z ubrankami i butami, a takze kilka kartonów oraz reklamówek z artykulami higienicznymi i szkolnymi.

Wszystkie ofiarowane dary trafiły do Fundacji Ruperta Mayera "Dzielo Pomocy Dzieciom" z siedziba przy ul. Rajskiej 10 w Krakowie.

Wszystkim, którzy dolaczyli się do naszej zbiorki jeszcze raz składamy serdeczne podziekowania!!!

Bądźcie z nami rownież w 2013 roku!!!

Wycieczka do Kina Kijów

wtorek, 20 listopad 2012. Wolontariat

Dzięki zaangażowaniu wolontariuszy, udało nam się zaaranżować wyjście do Teatru Groteska.

Zorganizowaliśmy także wyjście do Kijów Centrum, w czasie którego dzieci mogły dowiedzieć się jak powstaje film, obejrzeć swoje zdjęcia na wielkim ekranie największej sali kinowej w Polsce i poznać ciekawostki ze świata filmu.

Bal Karnawałowy

niedziela, 05 luty 2012. Wolontariat

Pod koniec stycznia 2012 w Gimnazjum nr 28 przy ul. Bujaka na Kurdwanowie organizowaliśmy dla dzieciaków z rodzin zastępczych duży bal karnawałowy. To spore przedsięwzięcie, z pewnością nie odniosłoby takiego rezultatu i pozytywnego wydźwięku, gdyby nie liczna pomoc ze strony naszych wolontariuszy.

Zimowy Uśmiech Dziecka 2011

czwartek, 15 listopad 2012. Wolontariat

Podczas corocznych Targów Pracy, a następnie Dnia Otwartego, przeprowadzaliśmy akcję, promującą nasz wolontariat. Dzięki temu, mamy wielu wolontariuszy i wiele rąk do pracy. Przydadzą się podczas naszego cyklicznego „Zimowego Uśmiechu Dziecka" - akcja składająca się z kilku bardzo pracowitych etapów. Początkowo szukaliśmy przedszkoli i szkół podstawowych na terenie Krakowa, które chciałyby się włączyć w zbiórkę ubranek, zabawek, artykułów szkolnych i higienicznych. W każdej placówce przydzielony był wolontariusz, który pośredniczył. Uczniowie wraz z rodzicami przez tydzień znosili w/w rzeczy, kolejno wolontariusze zwozili to wszystko na teren UEK, aż w końcu w ogromnym gronie segregowali i dzielili dla potrzebujących dzieciaków. Z części tych darów stworzono prezenty świąteczne, pozostałe rozdzielono do domu samotnej matki oraz do PCK i biednych rodzin.