Page 95 - EURO2012_raport_green

Basic HTML Version

95
O zmianie profilu turysty przybywającego do Krakowa i dopasowaniu do jego potrzeb oferty
bazy noclegowej może świadczyć zaskakujący spadek w przeciągu analizowanych lat liczby
hoteli o najniższych standardzie (1*), ale także niewielki wzrost liczby hoteli z 2*.
W przypadku tych ostatnich hoteli interesujący jest wzrost liczby hoteli do roku 2009
(24 obiekty), a następnie spadek do 19 w 2011 r.
. Analizując liczbę hoteli ogółem
pozytywnym zjawiskiem z pewnością był systematyczny wzrost liczby hoteli, jednak ostatnie
lata pokazują pewne nasycenie tego rynku (o czym może także świadczyć duże obniżenie się
stopnia wykorzystania hoteli z ok. 90% na początku dekady do ok. 45% w ostatnich latach).
Podsumowując przedstawione powyżej rozważania i analizy dotyczące bazy noclegowej
Krakowa można stwierdzić, iż Kraków ma bardzo dobrze rozwiniętą tego typu bazę i jest
gotowy do przyjmowania turystów zarówno przybywających w celach wypoczynkowych, jak
również w związku z udziałem w dużych imprezach sportowych i kulturalnych.
3.1.2.
Baza gastronomiczna
Baza gastronomiczna Krakowa to nie tylko tradycyjna polska kuchnia, ale także restauracje
udekorowane według różnych stylów (historycznie, kulturowo, nowocześnie, staropolsko
itp.). W centrum miasta oraz w dzielnicy Kazimierz można znaleźć również liczne restauracje
serwujące dania według różnych kuchni z całego świata – począwszy od kuchni francuskiej,
włoskiej, greckiej, a kończąc na kuchni chińskiej. Jedną z interesujących rodzajów kuchni
w Krakowie jest kuchnia koszerna. Jest ona oferowana między innymi przez trzy restauracje
serwujące certyfikowane dania kuchni koszernej na ternie Krakowa. Są to odpowiednio
restauracja BOM FOGO (w Hotelu Holiday Inn Kraków City Center), restauracja w hotelu
Eden oraz restauracja The Tree Olive w Krakowie. Wszystkie te restauracje posiadają
odpowiedni certyfikat zaświadczający o koszerności podawanych tam dań.
Analizując bazę gastronomiczną Krakowa można oprzeć się na dwóch źródłach danych
pochodzących z GUS. Pierwszym jest statystyka dotycząca placówek gastronomicznych
w turystycznych obiektach zbiorowego zakwaterowania, drugim natomiast statystyka
dotycząca punktów gastronomicznych zarejestrowanych na terenie miasta (również