Page 96 - EURO2012_raport_green

Basic HTML Version

96
publikowana przez GUS). W Krakowie w 2010 r. funkcjonowało 112 restauracji (w ciągu
dziesięciu lat przybyło 55 podmiotów) oraz 84 bary i kawiarnie. Wszystkie te obiekty
funkcjonowały w ramach placówek gastronomicznych w turystycznych obiektach zbiorowego
zakwaterowania. Obok restauracji oraz barów i kawiarni działały na rynku turystycznym także
stołówki i punkty gastronomiczne. O ile funkcjonowanie stołówek mogło nie wiązać się
z pierwszorzędnym celem obsługi turystów, o tyle punkty gastronomiczne spełniały tą
funkcję. Najwięcej restauracji funkcjonowało w 2010 r. w Krakowie w ramach hoteli
(104 restauracje hotelowe na tle 112 wszystkich pozostałych restauracji w obiektach
zbiorowego zakwaterowania), podobnie było w przypadku barów i kawiarni – tu 84 obiekty
wobec 74 przypisanych do hoteli. Analizując pozostałe rodzaje obiektów zakwaterowania
w kontekście towarzyszącej im bazy gastronomicznej zauważyć należy bardzo niską liczbę
tych podmiotów. Jest to niewątpliwie efektem braku konieczności prowadzenia takich
działalności, która nie zawsze sprzyjałaby podnoszeniu konkurencyjności obiektu, poprzez
przykładowo: niski poziom świadczonych usług, niską liczbę korzystających lub niskie
dochodu korzystających z różnorodnych obiektów (poza hotelami) zniechęcające do
korzystania z usług restauracji czy kawiarni. Wśród obiektów noclegowych największą liczbą
kawiarni cechowały się (poza hotelami) hostele
, których liczba w ostatnich latach
bardzo wzrosła.
Tabela 12. Placówki gastronomiczne w turystycznych obiektach zbiorowego zakwaterowania
Restauracje
Bary i kawiarnie
Stołówki Punkty gastronomiczne
2000
67
57
10
4
2005
84
92
7
-
2009
114
74
14
13
2010
112
84
13
14
Hotele
104
74
6
11
Motele
0
0
0
0
Pensjonaty
4
1
0
1
Inne obiekty hotelowe
2
2
1
2