97
Hostele
0
3
1
0
Pozostałe
2
4
5
0
Źródło: Rocznik statystyczny Krakowa 2011, GUS, Kraków 2011, s. 250.
W ciągu pięciu lat liczba placówek gastronomicznych uległa prawie podwojeniu z 290
obiektów do 571 obiektów. Odnosząc dane z 2010 r. do prezentowanych powyżej, jedynie 223
obiekty były zlokalizowane w bazie noclegowej, a pozostało prawie 350 obiektów poza tymi
obiektami. W Krakowie w 2010 r. funkcjonowało 192 restauracje, co stanowiło przyrost o 65%
w ciągu pięciu lat. W tym samym czasie nastąpił także wzrost liczby barów i stołówek (jednak
przyrosty te były niższe). Największy wzrost liczby podmiotów zanotowano w kategorii
punktów gastronomicznych – aż o ponad 500% (z 40 punktów gastronomicznych do 214), co
mogło wynikać z wielu różnorodnych powodów – między innymi mogło być wynikiem
dopracowanego sposobu gromadzenia danych lub przyjętych kryteriów kwalifikujących dane
podmioty do danej kategorii.
Tabela 13. Gastronomia w Krakowie
2005
2009
2010
Placówki gastronomiczne (stan w dniu 31 XII)
290
513
571
w tym sezonowe
3
6
12
Restauracje
116
180
192
Bary
82
111
114
Stołówki
52
50
51
Punkty gastronomiczne
40
172
214
Źródło: Rocznik statystyczny Krakowa 2011, GUS, Kraków 2011, s. 294.
Jedną z form podnoszenia jakości świadczonych usług gastronomicznych jest akcja
prowadzona od kilku lat przez Urząd Miasta Krakowa z Krakowską Kongregacją Kupiecką
pod nazwą Rekomendacje Krakowskich Restauracji. W każdej edycji
kapituła konkursu