53
Przyjazd licznej rzeszy kibiców na mistrzostwa Europy to impuls do rozwoju zróżnicowanej
bazy noclegowej: hoteli o zróżnicowanym standardzie, moteli, hosteli.
Goszczenie rzeszy turystów wymaga od miasta organizatora przygotowania odpowiedniej
oferty gastronomicznej. Jak wykazują badania turyści przybywając do obszaru recepcji
turystycznej preferują żywność lokalną. Jest to okazja do zaoferowania przez zakłady
gastronomiczne atrakcyjnej oferty żywnościowej i ciekawego programu usług
rozrywkowych
.
Nie wszyscy turyści przybywający na Mistrzostwa Europy mogą bezpośrednio uczestniczyć
w oglądaniu meczy na stadionach. Dlatego państwa organizujące mistrzostwa przygotowują
dla nich strefy kibica. Każde miasto, które chce organizować pokazy publiczne meczów
odbywających się w turnieju, musi mieć licencję. Przyznaje je tylko i wyłącznie UEFA. Ona też
określa warunki, jakie trzeba spełnić, aby taką licencję otrzymać. Strefy kibica mogą
organizować zarówno miasta – gospodarze turnieju, jak i inne ośrodki. Strefy mają za zadnie
zapewnienie lokalnej społeczności oraz gościom zagranicznym dostępu do oglądania meczów
rozgrywanych w ramach mistrzostw. Strefy muszą spełniać szereg wymogów a mianowicie
[
Euro…
2012, s.33]:
•
powinny być zlokalizowane w centrum miasta,
•
pokazywać wszystkie mecze na żywo na telebimie,
•
zapewniać bezpieczeństwo widzów co wymaga, aby były ogrodzone,
•
zapewniać kibicom bezpłatne wejście,
•
powinny odpowiadać wymogom „Czystej przestrzeni”,
•
strefa powinna zapewniać atrakcyjną ofertę potraw i napojów,
•
być otwarta przez wszystkie dni turnieju,
•
być otwarta na 3 godziny przed rozpoczęciem pierwszego meczu turnieju.
Według wymogów UEFA strefa kibica powinna mieć następujące wyposażenie:
•
jeden główny telebim,
10
http:// horecanet.pl, dostęp 15.10.2012.